Karel heeft met zijn opdrachtgever besloten om één dag vanuit huis te werken. Deze dag gaat hij vaak naar zijn lokale flexplek om onder het genot van een kopje koffie zijn werkzaamheden door te nemen. Tijdens zijn werk wordt er volop met de opdrachtgever gecommuniceerd. Voor zijn opdracht heeft Karel toegang tot privacy gevoelige informatie van de organisatie in het kader van het project waar hij mee bezig is. Deze slaat hij op in een map van zijn laptop.

Het noodlot slaat toe

Hackers hebben mee kunnen kijken en krijgen toegang tot zijn bestanden. Karel dacht dat een standaard VPN en een goede bekende antivirus wel genoeg zou zijn. Maar ja, ze komen binnen bij Defensie en ziekenhuizen op zoek naar data wat ze kunnen verkopen dus Karel was een peulenschil.

Grote problemen voor Karel als kleine zzp-er:

 • Systeem is gecrasht
 • Verloren data
 • Melding maken van de hack/ data lek
 • Aansprakelijk voor de financiële schade bij de opdrachtgever
 • Omzet verlies door de situatie

De opdrachtgever kan Karel:

 • Aansprakelijk stellen voor nalatigheid
 • Aansprakelijk stellen voor de data lek
 • Aansprakelijk stellen voor ransom/ losgeld van hackers
 • Aansprakelijk stellen voor de financiële schade
 • En meer..

Wat had Karel moeten doen?

Onderstaande 4 stappen had Karel veel ellende kunnen besparen

 1. Veilige Online werkplek: Je dient een beveiligde werkomgeving te hebben. Een flexibele online werkomgeving die je vanaf elke plek kunt bereiken en waarin je data beveiligd is op basis van de meest geavanceerde technieken. Op deze manier kun je ook niet zomaar voor nalatigheid aansprakelijk gesteld worden.
 2. Cyberpolis: Deze dekt schade wanneer een aanval op je computersysteem leidt tot omzetverlies, of doordat je bedrijfsvoering platgelegd wordt. Denk hierbij ook aan dekking bij cyberafpersing/ losgeld, herstelkosten van verloren data en meer..
 3. AVG-OK: De AVG dienst biedt je de juridische en praktische ondersteuning van A tot Z bij het informeren van de betrokken partijen van dataverlies. Daarnaast verzorgen zij je workflow om AVG-OK te zijn.
 4. BAV: De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de gevolgen van beroepsfouten. Maar valt dit eronder???

 

 

Dit artikel is geschreven door New Wave Assurances (NWA). Met een collectief van 70.000+ ondernemers is NWA een krachtig inkooporgaan voor verschillende beroeps- en brancheverenigingen waarin het ”NWA Zeker Ondernemer Pakket” al meer dan 15 jaar risico’s dekt. Klik hier en ga naar het NWA Zeker ondernemen pakket.